PS-Biblioteket

Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat
Komihåglistan är tom
Vis
Hylla
  • 664
Personnamn
Titel och upphov
  • Döden i grytan : om vår rädsla för riktig mat
Utgivning, distribution etc.
  • Ordfront, Stockholm : 2010
SAB klassifikationskod
Annan klassifikationskod
  • Pmbb
  • Qca
Fysisk beskrivning
  • 275 s.
Anmärkning: Allmän
  • Hembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt - medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav. Hur har det blivit så? Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas. Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön. Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin med billiga komponenter till de standardiserade menyer som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus och vanliga lunchkrogar. Men allt är ändå inte nattsvart. Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna, de rena smakerna - den sanna matupplevelsen!
Anmärkning: Innehåll
  • Brottsliga bullar -- Barnförbud i köket -- I pulvermosets land -- Hur många blir magsjuka? -- Den svarta lådan -- I skuggan av McDonald's -- Aptiten som försvann -- Cook and kill -- Chicken race -- Patient zero -- De rosa lagunerna -- Svinigt i polen -- Rent som i rymden -- Mikroberna slår tillbaka -- Kräksjuk av fabriksmat -- Goda bakterier försvinner -- Kärnfriska urinvånare -- De omogna tomaterna -- Ett ömtåligt sinne -- Den mänskliga måltiden -- Ljusning i sikte
Indexterm - Okontrollerad
Personnamn
ISBN
  • 978-91-7037-493-7 (inb.)
*00003896cam 122009497a 4500
*00125339
*00520100823114627.0
*008100401s2010    sw  |||      |00| 0|swe c
*020  $a978-91-7037-493-7 (inb.)$x978-91-7037-493-7
*035  $a(SE-LIBR)11807381$x11807381
*084  $aPmbb$2kssb/8
*084  $aQca$2kssb/8
*1001 $aEnnart, Henrik
*24510$aDöden i grytan :$bom vår rädsla för riktig mat /$cHenrik Ennart & Mats-Eric Nilsson
*260  $aStockholm :$bOrdfront,$c2010
*300  $a275 s.
*500  $aHembakade bullar anses som farligare än fabrikstillverkade. Många förskolor förbjuder numera barnen att vara med i köket och ibland även att bre sina egna smörgåsar. Och för den som driver en korvkiosk är det betydligt lättare att få tillstånd att servera pulvermos än riktigt potatismos. Att hantera färskvaror betraktas idag som ett högriskprojekt - medan hårt processade och oaptitliga matprodukter paradoxalt nog uppfyller samtliga myndighetskrav. Hur har det blivit så? Döden i grytan visar hur lagar och regler gynnar den näringsmässigt utarmade industrimaten på den traditionellt tillagade matens bekostnad. Ändå är det just i de jättelika matfabrikerna som farliga bakterier och virus har bäst förutsättningar att alstras och spridas. Sjukhussjuka, svininfluensa och nya aggressiva magbakterier är bara några av de hälsofaror som kan spåras tillbaka till de miljöförstörande fabriksfarmer med tiotusentals djur som med EU-stöd nu även etableras kring Östersjön. Dessa gigantiska samlingar av höns, kor och svin förser matindustrin med billiga komponenter till de standardiserade menyer som erbjuds i allt från skolor och äldreboenden till sjukhus och vanliga lunchkrogar. Men allt är ändå inte nattsvart. Än är det inte försent att hitta tillbaka till de riktiga råvarorna, de rena smakerna - den sanna matupplevelsen!
*5050 $aBrottsliga bullar -- Barnförbud i köket -- I pulvermosets land -- Hur många blir magsjuka? -- Den svarta lådan -- I skuggan av McDonald's -- Aptiten som försvann -- Cook and kill -- Chicken race -- Patient zero -- De rosa lagunerna -- Svinigt i polen -- Rent som i rymden -- Mikroberna slår tillbaka -- Kräksjuk av fabriksmat -- Goda bakterier försvinner -- Kärnfriska urinvånare -- De omogna tomaterna -- Ett ömtåligt sinne -- Den mänskliga måltiden -- Ljusning i sikte
*592  $aClip2MM$b2010-09-14
*653  $aLivsmedel
*653  $aLivsmedelstillsatser
*7001 $aNilsson, Mats-Eric,$d1955-$4aut$0204546
*852  $c664
^
Det finns inga omdömen till denna titeln.
Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme.
Vis
Sänd till
Ex.namnStatusFörfallodagTillhörHylla
Ex 1Tillgängligt PS-Biblioteket664